Przepyszne , szybkie ciasto z truskawkami. Idealne w sezonie truskawkowym!:) O tej porze roku truskawki tylko mrożone , ale takie też sie nadają . Płatki owsiane wchłaniają nadmiar soku z truskawek.
Składniki na ciasto :
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
180 g masła lub margaryny ( polecam masło)
ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrobić ręcznie do konsystencji kruszonki .
Nadzienie:
700 g truskawek
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Większe truskawki przepołowić na pół . Wymieszać z mąką.
Formę o wymiarach 33x23 wykładamy papierem do pieczenie . Na spód dajemy połowę powstałego ciasta , wklepujemy żeby się połączyło . Na spód kładziemy warstwę truskawek , wyrównujemy i posypujemy resztą kruszonki.
Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok 35-40 minut z termoobiegiem. Wystudzić i podawać, można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pierniki
Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...
-
Imprezowa przekąska Iwony. Pyszna, lekka i prosta w wykonaniu. Idealna na babskie spotkania:) Składniki: 1 ciasto francuskie 2 większe...
-
Przepis na pożywną, lekką przekąskę pani Eli Frydrych. Szybka i prosta wykonaniu , super się sprawdzi zarówno na śniadanie jak i podwieczore...
-
Pomysł na bardzo pożywne śniadanie! Proste, szybkie , a przy tym idealne w smaku! Najlepiej smakuje jak żółtko jajka zostanie w płynnej post...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz