poniedziałek, 26 lutego 2018

Kruche ciasto owsiane z truskawkami

Przepyszne , szybkie ciasto z truskawkami. Idealne w sezonie truskawkowym!:) O tej porze roku truskawki tylko mrożone , ale takie też sie nadają . Płatki owsiane wchłaniają nadmiar soku z truskawek.


Składniki na ciasto :
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
180 g masła lub margaryny ( polecam masło)
ok. pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wyrobić ręcznie do konsystencji kruszonki .

Nadzienie:

700 g truskawek
3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Większe truskawki przepołowić na pół . Wymieszać z mąką.

Formę o wymiarach 33x23 wykładamy papierem do pieczenie . Na spód dajemy połowę powstałego ciasta , wklepujemy żeby się połączyło . Na spód kładziemy warstwę truskawek , wyrównujemy i posypujemy resztą kruszonki.
Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez ok 35-40 minut z termoobiegiem. Wystudzić i podawać, można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierniki

                                            Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...