Składniki:
1 ciasto francuskie
2 większe pomidory (u mnie malinowe)
feta
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
opcjonalnie: świeży czosnek
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy na nieduże prostokąty. Za pomocą widelca ze wszystkich stron prostokątów robimy wzorki (jak w pierogach) i rozkładamy je na papierze do pieczenia zachowując niewielkie odległości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy kilka minut na złoty kolor.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i rozgnieciony 1 ząbek czosnku do smaku. Mieszamy wszystko razem.
Gdy francuskie prostokąty się upieką, wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy. Lekko ugniatamy napuchnięte poduszeczki, aby łatwiej ułożyć dodatki.
Fetę kruszymy w miseczce. Na wierzch każdego prostokąta układamy flagę Polski – na górze pokruszoną fetę a na dole pomidory z przyprawami. Podajemy do razu.
Przekąska kibica sprawdzi się na ciepło od razu po przygotowaniu jak również później gdy przestygnie. To taka forma kanapki na imprezę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz