piątek, 9 marca 2018

Przekąska kibica

Imprezowa przekąska Iwony. Pyszna, lekka i prosta w wykonaniu. Idealna na babskie spotkania:)


Składniki:

1 ciasto francuskie
2 większe pomidory (u mnie malinowe)
feta
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
opcjonalnie: świeży czosnek

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroimy na nieduże prostokąty. Za pomocą widelca ze wszystkich stron prostokątów robimy wzorki (jak w pierogach) i rozkładamy je na papierze do pieczenia zachowując niewielkie odległości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy kilka minut na złoty kolor.

Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i rozgnieciony 1 ząbek czosnku do smaku. Mieszamy wszystko razem.

Gdy francuskie prostokąty się upieką, wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy. Lekko ugniatamy napuchnięte poduszeczki, aby łatwiej ułożyć dodatki.

Fetę kruszymy w miseczce. Na wierzch każdego prostokąta układamy flagę Polski – na górze pokruszoną fetę a na dole pomidory z przyprawami. Podajemy do razu.

Przekąska kibica sprawdzi się na ciepło od razu po przygotowaniu jak również później gdy przestygnie. To taka forma kanapki na imprezę 🙂 .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierniki

                                            Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...