wtorek, 13 marca 2018

Szakszuka z papryką i kiełbasą

Pomysł na bardzo pożywne śniadanie! Proste, szybkie , a przy tym idealne w smaku! Najlepiej smakuje jak żółtko jajka zostanie w płynnej postaci:)



Składniki dla 2 osób
2 dojrzałe pomidory
kiełbasa wiejska ok 120g
ząbek czosnku
niecała papryka (ja użyłam żółtej)
oliwa
sól , pieprz , po szczypcie oregano i kminu rzymskiego
3 jajka
opcjonalnie: listki świeżej bazyli lub kolendry

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki ,a paprykę w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek, dodać kiełbasę i paprykę , chwilę podsmażyć.
Dodać pomidory i przyprawy , delikatnie wymieszać i smażyć ok 4 minut BEZ MIESZANIA ( jeżeli będziemy mieszać, zrobi się przecier)
Do podsmażonych pomidorów wbić jajka (uważać by żółtko się nie rozlało) przykryć i smażyć do ścięcia się białka. Posypać listkami bazyli lub kolendry i podawać z pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierniki

                                            Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...