wtorek, 27 marca 2018

Sznycle z karkówki zapiekane w sosie

Kolejny pyszny przepis Pani Eli:) Tym razem propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się także na spotkania rodzinne! :)





Składniki:
1kg karkówki
25 g pieczarek
3 łyżki masła klarowanego
1 cebula
100 g serka topionego
400 ml śmietany kremówki
szczypta gałki muszkatołowej
papryka słodka
sól
pieprz

1. Karkówkę opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm
2. Każdy plaster karkówki lekko roztłuc tłuczkiem, potem oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
3. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażyć kotlety na lekko rumiany kolor z dwóch stron.
4. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
5. Do małego garnka wlać śmietanę i dodać serek topiony. Podgrzewać stale mieszając aż ser się rozpuści.
6. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem, papryką słodką lub ostrą.
7. Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę pokrojoną uprzednio w piórka, potem dodać pieczarki pokrojone w plasterki.
8. Smażyć chwilkę aż odparuje woda z pieczarek. Doprawić solą i pieprzem.
9. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos.
10. Pieczemy wszystko w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. 



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierniki

                                            Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...