wtorek, 27 marca 2018

Drożdżowe koszyczki Wielkanocne

Koszyczki są idealna ozdobą Wielkanocną mieszkania. Wbrew pozorom wcale nie takie trudne w wykonaniu..a wyglądają pięknie! :)



Ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej
25 g drożdży
1 szklanka mleka
jajko
pół łyżeczki soli
1/4 szklanki cukru
4 łyżki oleju

Mąkę mieszamy z solą , robimy dołek wsypujemy cukier, rozkruszone drożdże oraz pół szklanki ciepłego mleka , dodajemy trochę mąki i delikatnie mieszamy (tylko to co jest w dołku) . Przykrywamy ściereczką i czekamy aż rozczyn urośnie. Po tym czasie dodajemy jajko, resztę mleka oraz olej. Wyrabiamy ciasto , ma być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 2 godziny do podwojenia objętości.
 Miskę blaszaną, ceramiczną lub żaroodporną (ja używam małych bulionówek) odwracamy do góry dnem, wykładamy folią aluminiową i smarujemy olejem. Z ciasta robimy wałeczki nie za grube i układamy od podstawy miseczki w dół ( musi być parzysta liczba wałeczków). Gdy już zrobimy wszystkie wałeczki , robimy dłuższe wałeczki i przeplatamy je wokół miseczki na przemian raz pod, raz nad wałeczkiem pionowym. Trzeba uważać by ciasto się nie rozrywało. Gotowy koszyczek smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Rączkę koszyczka robimy plotąc warkocz z trzech wałeczków i układamy go na misce by uzyskać wygiety kształt. Smarujemy jajkiem i pieczemy w tej samej temperaturze ok. 15 minut.
Upieczone koszyczki zostawiamy na misce do całkowitego wystudzenia ( inaczej nie będą miały ładnego ksztatu).
Rączkę przyczepiamy do koszyczka za pomocą wykałaczek.

 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierniki

                                            Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...