środa, 25 kwietnia 2018

Leczo z mięsem mielonym

Idealne danie dla miłośników lecza! Zawsze robię z kiełbasą, ale akurat nie miałam ,a w lodówce było mięso mielone więc postanowiłam wykorzystać. Wyszło pyszne!



Składniki:
500 g mielonego mięsa ( z indyka, łopatki, szynki, dowolne)
3 papryki ( zielona, żółta, czerwona)
2 średnie cukinie
cebula
puszka pomidorów lub 500 g świeżych
250 ml passaty pomidorowej
pół papryczki chili
papryka słodka i ostra,
oregano, bazylia, estragon
pieprz, sól

Mięso podsmażyć na oliwie , doprawić pieprzem i solą. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać pokrojone w grubszą kostkę papryki ,a po chwili cukinie, również w grubszą kostkę ( nie obierać ze skóry). W międzyczasie dodać papryczkę chili, doprawić solą, pieprzem , papryką. Dusić ok 10 min. Następnie dodać pomidory i dusić kolejne 5 min. Na koniec dodać passatę i jeszcze dusić do miękkości warzyw. Przyprawić ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pierniki

                                            Sprawdzony przepis na pierniczki które dekorowalismy w Pracowni Orange:) Skład...